viernes, 7 de noviembre de 2008

Grup de solidaritat amb les lluites sindicals a Egipte

Egipte sempre ha semblat un país allunyat per a l’Estat Espanyol, un país amb el qual històricament no hem tingut llaços culturals o polítics, però avui dia és un país veí de l’àrea Mediterrània.

Egipte sempre ha estat un país clau – per la seva situació geopolítica, pel Canal de Suez, pel seu pes polític-econòmic, cultural i demogràfic al món àrab. És un país necessariament implicat al conflicte palestí. Actualment la seva dictadura raquítica, corrupta i repressora, personalitzada per la figura de Mubarak – octogenari, malalt i gran aliat de EUA – està en crisi. Els islamistes són la força principal de l’oposició.

Però aquest panorama ha estat transformat durant els últims anys per un fenomen nou: grans lluites dins de les fàbriques – especialment a l’industria tèxtil – i l’aparició d’un nou moviment sindical independent; el sindicat oficial està integrat totalment dins de l’estat repressor. La resposta del règim a aquest nou moviment ha estat previsible: la repressió amb detencions i tortures.

Aturem el judici farsa als manifestants egipcis

Comencen els judicis de 49 ciutadans egipcis acusats d’estar involucrats als dos dies d’aixecament a Mahal·la, una ciutat del delta del Nil, a l’abril de 2008.

El 6 i 7 d’abril, les tropes de Mubarak van ocupar Ghazl-el-Mahal·la, la fàbrica del tèxtil més gran de l’Orient Mitjà, llar de 27.000 treballadors, avortant una vaga anunciada per la independent Lliga dels Treballadors del Tèxtil en protesta per l’espiral d’augment del preu de l’alimentació i per exigir un augment del salari mínim que es troba estancat des de 1984.

Les tropes van fer servir bales de foc real, gasos lacrimògens, canons d’aigua i pals contra els pacífics manifestants del poble que havien pres els carrers després de l’aixafament de la vaga. Al menys tres persones van ser assassinades i centenars van ser ferits i detinguts.

Els 49 detinguts afronten una llista de càrrecs falsos, molts d’ells obtinguts en confessió sota tortura. Seran jutjats per un tribunal d’excepció, el qual ha estat denunciat sistemàticament pels observadors de Drets Humans per la seva manca dels mínims internacionals per tal de garantir un “judici segur i just”.

Els judicis comencen el 8 de novembre. Els sotasignats a títol personal exigim a la dictadura egípcia la seva excarceració immediata.

Alfons Bech (Secretaria Cooperació CCOO)
Txell Bragulat (Directora tècnica, Sodepau)
Rosa Cañadell (USTEC)
Alex Hinno (Comunitat Palestina de Catalunya)
Marc Jamal (Xarxa d’enllaç amb Palestina)
David Karvala (Plataforma Aturem la Guerra)
Roque Martínez (Comitè d’empresa TV3)
Saturnino Mercader (President, Comitè d’empresa d’autobusos de TMB)
Omar Minguillón (UGT, Iberia, Barcelona)
Josep Mª Navarro Cantero (President, Sodepau)
Carles Vallejo (CCOO Barcelonès)
Robin M. White (CCOO)

Afegeixi el seu nom a aquesta llista. Enviï-nos un e-mail a concairo@gmail.com.Cartes de protesta (veure model adjunt en anglès) a:

Minister of the Interior General Habib El Adly
El Sheikh Rihan Street
Cairo
Arab Republic of Egypt
(Fax 00202 2 5792031. E-mail: Moi1@idsc.gov.eg)

Ambaixada d’Egipte a Espanya
C/ Velázquez, 69
28006 Madrid
(Fax 91 578 1732. E-mail: info@ecros.org)


Més informació: http://concairo.blogspot.com

No hay comentarios: